














Pogoda
Kamera w Kudowie
Park Zdrojowy

„Gęsina nie tylko na św. Marcina” w Kudowie Zdroju


III Ogólnopolski Festiwal Kulinarny „Gęsina nie tylko na św. Marcina” odbył się 04 lipca w Kudowie Zdroju. Na terenie Parku Zdrojowego rozstawione zostały stoiska gastronomiczne, w których szefowie kuchni z całej Polski oraz Koła Gospodyń Wiejskich na oczach publiczności przygotowywali potrawy z gęsiny. Dania zostały później ocenione przez jurorów. Jednakże skosztować mógł każdy, gdyż potrawy zostały przekazane do degustacji wszystkim uczestnikom wydarzenia. Laureatami konkursu kulinarnego pn. „Potrawy z gęsiny smakiem tradycji” zostali na miejscu trzecim Karczma „Biesiadny Dwór”, na miejscu drugim Rada Sołecka w Długopolu Górnym a na zaszczytnym miejscu pierwszym znalazło się Kaffe Bistro „Cynamonowa”. Statuetki i nagrody wręczył Burmistrz Kudowy Zdroju Piotr Maziarz. Tego dnia można było skosztować także gulaszu z gęsiny przygotowanego na największej patelni plenerowej. Dodatkową atrakcją były warsztaty kulinarne prowadzone przez szefa kuchni Łukasza Konika, który znany jest z programu telewizyjnego „Pytanie na Śniadanie” Podczas zajęć praktycznych wygłoszone zostały krótkie prelekcje na temat walorów zdrowotnych gęsiny. Nie zabrakło również konkursów i zabaw dla publiczności. Imprezę wzbogaciły występy zespołów ludowych oraz stragany z rękodziełem artystycznym. Na zakończenie wystąpił zespół „The Postman”, który przeniósł wszystkich w czasy legendarnych „The Beatles”.
Wydarzenie pn. „Gęsina nie tylko na św. Marcina” odbyło się pod patronatem Wicemarszałka Województwa Dolnośląskiego Ewy Mańkowskiej i Starosty Powiatu Kłodzkiego Macieja Awiżenia. Natomiast organizatorami byli: Dolnośląski Oddział Doradztwa Rolniczego, Urząd Miasta Kudowa Zdrój, Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu oraz Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie – Zdroju.
Pomysłodawcy kierują swoje podziękowania w stronę sponsorów a są nimi: Prymat, AMI, Ludwik, Feniks – eko podpałka, Gastro Magic Sernice oraz FACKELMANN.