Pogoda


Kamera w Kudowie

Park Zdrojowy


Gęsina podana

dodano 26 Czerwca 2014  
Gęsina podana

21 czerwca 2014 r. w kudowskim Parku Zdrojowym odbyła się druga edycja imprezy pn. „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Tym razem w konkursie kulinarnym nie wystartowali szefowie kuchni, a Koła Gospodyń Wiejskich z Bobolic, Ciepłowodów, Nowego Waliszowa, Rada Sołecka z Wolan, uczniowie Regionalnej Szkoły Turystycznej, Technikum im. Jana Pawła II w Polanicy Zdroju oraz członkinie Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych „Źródło” z Sulisławic. Ekipy przygotowywały potrawy z gęsiny według własnych, często przekazywanych z pokolenia na pokolenie, sprawdzonych przepisów. Czteroosobowe jury pod przewodnictwem pana Macieja Tilla, szefa kuchni Villi Scalino z Kudowy-Zdroju wyłoniło zwycięzców Konkursu, I miejsce zajęło KGW z Nowego Waliszowa, II KGW Ciepłowody, a trzecie nagrodzone największymi owacjami zarówno publiczności jak i uczestników konkursu, uczniowie Regionalnej Szkoły Turystycznej.

Organizatorzy, tj. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu Kudowa-Zdrój oraz Urząd Miasta w Kudowie-Zdroju zadbali o właściwą oprawę wydarzenia. W Parku Zdrojowym ustawiły się liczne stoiska z rękodziełem i zdrową żywnością. Znany szef kuchni,   Waldemar  Załuski przygotowywał do degustacji przez publiczność gulasz z gęsiny, na największej w Polsce patelni. Na stoiskach sponsorów można było nabyć i skosztować prawdziwych rarytasów. Spółka Ami z Mikstatu sprzedawała ogromny asortyment wyrobów z drobiu, własnego, ekologicznego chowu; GJ-Gacjana z Trzebnicy zachwyciła zdrowymi, bezglutenowymi, pełnymi witamin i mikroelementów ciastkami i chałwą lnianą. Niewątpliwą ciekawostką były wina regionalne pochodzące z Winnicy Świdnickiej, których doskonały smak i aromat  zaskoczył niejednego amatora win francuskich, kalifornijskich, czy hiszpańskich. Na stoisku firmy Avon, znanego producenta kosmetyków dla kobiet, mężczyzn i dzieci, płeć piękna mogła skorzystać z porad kosmetycznych i profesjonalnego makijażu. Śmiało można powiedzieć, używając języka
z pogranicza ekonomii, iż sponsorem strategicznym tegorocznego Festiwalu Kulinarnego była Grupa Prymatjeden z czołowych producentów przypraw w Europie Środkowo-Wschodniej, która ufundowała indywidualne, cenne nagrody dla wszystkich uczestników konkursu kulinarnego, dla ekip, jury a także dla publiczności biorącej udział w quizach o tematyce kulinarnej, czy też w konkursie pisania gęsim piórem. Ilość, jakość i różnorodność nagród przerosła wszelkie oczekiwania organizatorów.

Sobotnie popołudnie pierwszego dnia lata w kudowskim Parku to nie tylko smaczki i smakowitości, ale także porywająca muzyka ludowa w wykonaniu zespołów Waliszowianie z Nowego Waliszowa i Róża Kłodzka z Żelazna. Niekwestionowaną gwiazdą dnia był znakomity, pełen dynamizmu i profesjonalizmu Zespół Pieśni i Tańca Nowa Ruda, który umiejętnościami, choreografią i pięknymi strojami zaczarował przybyłą tłumnie pod Muszlę Koncertową publiczność.

 

‹ zobacz wszystkie aktualności
Zobacz nasz Facebook
Projekt i wykonanie : strimeo.tv
Kontakt do Webmastera
Valid XHTML 1.1