














Pogoda
Kamera w Kudowie
Park Zdrojowy

III finalista BlogerChef wyłoniony!


III finalista BlogerChef wyłoniony!
W ostatni weekend w malowniczo położonym hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju odbył się III półfinał projektu „BlogerChef”. Zmagania blogerów wygrała Beradetta Parusińska-Ulewicz, autorka bloga „Prawo do gotowania z pasją”. Jury konkursu doceniło jej suflet serowy i kokosowe trufle z kaszy Kus Kus.
Spotkanie rozpoczęło się już w piątek od wieczoru integracyjnego, podczas którego uczestnicy mogli oglądać i czynnie uczestniczyć w pokazie gotowania metodą sous vide, który poprowadził kucharz Łukasz Grabowski. Sous vide to ciekawa i jeszcze mało znana metoda próżniowego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach, umieszczonych w gorącej wodzie. Blogerzy mogli pod okiem doświadczonych kucharzy przygotować potrawy właśnie przy użyciu tej techniki.
Właściwe zmagania blogerów rozpoczęły się w sobotni poranek. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego i do wyboru przystawki lub deseru, które inspirowane były kuchnią Europy Zachodniej i Skandynawii. Blogerzy podzieleni na zespoły mieli godzinę na opracowanie
i przygotowanie autorskich przepisów, które miały podbić serca i kubki smakowe Jury. Na sali panowało zamieszanie typowe dla każdej kuchni, a w powietrzu unosiły się aromaty przygotowywanych dań. Jury bacznie obserwowało poczynania uczestników. Doradzali, kosztowali dań i służyli radą, aby potrawy były idealne. Półfinaliści otrzymali wszystkie potrzebne produkty spożywcze potrzebne do przyrządzania dań, a także akcesoria i sprzęty kuchenne m.in. rękawy do pieczenia, papiery do wypieków i folię spożywczą Jana Niezbędnego. Konkursowe potrawy oceniali m.in. Mirek Drewniak - Food Producer w polskiej edycji programu MasterChef i Wiesław Bober – szef kuchni hotelu Verde Montana.
III półfinał konkursu zakończył się w sobotni wieczór podczas uroczystego bankietu, w trakcie którego Jury ogłosiło zwycięzcę, a wszyscy uczestnicy zostali narodzeni. Dodatkową atrakcją był pokaz barmański w technice flair. Kolejna okazja do gotowania „na żywo” już 19-21 kwietnia podczas IV półfinału, który odbędzie się na Hotelu Poziom 511 w Ogrodzieńcu.
Informacje na temat konkursu „BlogerChef” można znaleźć na stronie www.blogerchef.pl oraz na Facebook’u projektu.